Vánoční štola – marcipánová

Nejvyšší čas, aby se stihla rozležet.

Těsto:
100 ml mléka
100 ml rumu
100 g bílého jogurtu
700 g polohrubé mouky
100 g másla
100 g cukru
1 vanilkový pudink
1 vanilkový cukr
citronová kůra
1 lžička perníkového koření
1 lžička soli
1/2 kostky droždí
 
Ostatní:
hrozinky namočené v rumu
kandované ovoce
sekané mandle
marcipán
máslo na potření
moučkový cukr
 
    Vše na těsto dám do robota 10 minut míchat, potom cca 1,5 hod kyne. Na vále do těsta zapracuju hrozinky, mandle a kandované ovoce, těsto rozdělím na 2 půlky, z každé vyválím podlouhlý „knedlík, ten splácnu v půlce válečkem, do rýhy dám marcipán a přeložím na poloviny. Přendám na plech s pečícím papírem, nechám ještě cca 45 min kynout a potom peču na 180°C asi 40 minut. Ještě horké pomašluju rozpuštěným máslem a pocukruju velkou vrstvou cukru.
Štoly zabalím do alobalu a nechám v chladnu do Vánoc rozležet.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *