Ano, je to mastné, nezdravé, koupíte to v každém stánku…ale když je to tak dobré…
Na langoše je hodně receptů, já ale dělám ten nejjednodušší (a nejlevnější, bylo to jídlo chudých a ti rozhodně neplýtvali do těsta smetanou):
300 ml vlažné vody
20 ml oleje
500 g hladké (nebo polohrubé) mouky
2 lžičky soli
1 lžička cukru
20 g droždí (1/2 kostky)
Vše stejně jednoduše dám do robota a nechám tak 10 min hníst. Fakt nedělám z droždí kvásek a vykyne to. Nechám cca 1,5 hod pod utěrkou kynout (párkrát s těstem mezi tím pohnu). Výsledkem by mělo být nelepivé těsto (když tak přisypu mouku), ze kterého udělám cca 10 bochánků a ty ještě zhruba půl hodiny nechám pod utěrkou odpočívat. Z bochánků vyválím a prsty vytáhnu placky a ty smažím buď na pánvi nebo ve friťáku.
No a na to co má kdo rád, mně nejvíc chutná klasická stánková čunčárna…česnek, kečup, tatarka sýr :-))