Základní recept:
- 6 žloutků
- 500 ml smetany ke šlehání
- 500 ml plnotučného mléka
- 150 g cukru
- špetka soli
- vanilkový cukr
Žloutky s cukrem, solí a vanilkovým cukrem vyšlehám do pěny, smetanu a mléko zahřeju těsně pod bod varu a tenkým pramínkem přilévám za stálého míchání ke žloutkům. Vzniklou směs přeliju zpět do hrnce a zahřívám na cca 80°C (nesmí vařit!) do mírného zhoustnutí.
Čokoládová zmrzlina:
Do teplé směsi dám rozpustit 100 g čokolády a lžíci kakaa.
Vanilková zmrzlina:
Do směsi přidám vanilkový extrakt.
Jahodová zmrzlina:
Do vychladlé směsi přidám rozmixované jahody, podle chuti se dá přisladit, mražením se sladkost trochu ztrácí.
Vychladlou směs přeliju do misky ve které se bude dobře míchat a dám mrazit (já do mrazáku rovnou vrazila mísu ze šlehače a pak promíchala s ním) a během mražení několikrát promíchám (čím častěji se míchá, tím je výsledná zmrzlina hladší a bez krystalek ledu).
Příště mám v plánu kávovou a oříškovou.