Nedávno jsem tady i na Facebooku loudila recept na ty „pravé“ halušky a dostalo se mi několik zcela protichůdných rad. V růných regionech a i každá domácnost na Slovensku je prý vaří jinak a prohlašuje, že jenom ty jediné jejich jsou zaručeně pravé. Minulý týden jsem v televizi viděla reportáž z nějakého festivalu a soutěže ve vaření (a pojídání) halušek, ukazovali tam i jak na to, tak jsem to hned zkusila, dokud si to pamatuju.
brambory na nejjemnějším struhadle postrouhané (tady jsem udělala první ústupek tradici a rozšmelcovala je v mixéru, mám jen jedny ruce)
mouka, hrubá+hladká v poměru 1:1
sůl
brynza
špek
Do postrouhaných brambor postupně přidávat mouku až vznikne řidší těsto (poměr že se přesně nedá určit, záleží na bramborách), posolit a zavařit do vroucí vody (a tady jsem udělala druhý ústupek, profíci to valili nožem z prkýnka, to fakt neumím, tak jsem to protlačila přes síto na noky). Až halušky vyplavou jsou hotové, scedit, neproplachovat!, horké omastit výpekem ze špeku, smíchat s brynzou a nahoru kostičky vysmaženého špeku.
Za mě…chuťově se nejvíc (z toho co jsem kdy u nás jedla či vyráběla doma) podobají tomu, co znám ze Slovenska. Vylepšit by to 100% mohla nějaká lepší brynza, ta v kostce balená z Alberta není ono. Kde u nás koupit dobrou brynzu? Poradíte někdo?