Drahé těsto, zdlouhavá příprava, ale výsledek stojí za to.
- 6 vajec
- 70 ml mléka
- 250 g másla
- 550 g hladké mouky
- 30 g droždí
- 3 lžíce cukru
- 2 lžičky soli
- vejce a trocha mléka na pomašlování.
Z trochy mléka, cukru a droždí zadělám kvásek. Vejce, máslo a cukr utřu, přidám mouku, vzešlý kvásek a zbytek surovin a vypracuju těsto (je řidší než třeba těsto na buchty). Těsto nechám vykynout cca hodinu, potom prohnětu a dám na noc v přikryté míse do ledničky.
Se studeným těstem z lednice se lépe pracuje. Peče se buď ve velkých košíčcích jako bábovička s kuličkou nahoře nebo jako „toustový chléb“ v chlebíčkové formě, pro větší efekt se z těsta do formy uplete cop, případně jako naše „honzovky“ v dortové formě nebo pekáči, aby se daly jednotlivé briošky trhat. Já zkusila chleba i košíčky, protože formičky na bábovičky mám jenom dvě. Formy vymažu máslem. Ve formě nechám těsto kynout dokud nezdvojnásobí objem (několik hodin podle teploty místnosti). Pomašluju vejcem rozšlehaným s trochou mléka. Potom peču v troubě na 200°C 15 minut, potom stáhnu teplotu na 180°C a ještě cca 30 minut dopeču (podle velikosti formiček, zkusím špejlí).