Dlouho jsem hledala ten pravý a jediný recept, až jsem zjistila, že žádný „patentem chráněný“ neexistuje. Důležité je nadýchané těstíčko, bílá mořská ryba, tlusté hranolky, hrášek nebo hráškové pyré a tatarka a celé aby to bylo nechutně mastné. Angláni to ještě zalívají octem, to si úplně nedovedu chuťově představit (až skončí koronavirus, zaletím si to ochutnat v originále), tak jsem aspoň pokapala rybu citronem.
- porce tresky
- pivo
- prášek do pečiva
- hladká mouka
- sůl
- pepř
- brambory
- olej na smažení
- mražený hrášek
- máslo
- sůl
- pepř
- citron
Brambory oloupu, nakrájím na silnější hranolky, v míse smíchám s trochou oleje a na plechu s pečícím papírem peču na 220°C
Hrášek povařím v osolené vodě, scedím, přidám máslo a dochutím pepřem a rozmixuju ponorným mixérem na pyré.
Rozmrazenou tresku osuším, posolím, popepřím, obalím v hladké mouce. Z piva, mouky a prášku do pečiva udělám těstíčko (musí být hodně studené, aby co nejvíc naskočilo), namočím v něm rybu a ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje osmažím dozlatova.