Sladký kynutý knedlík na rakouský způsob.
Z půl kila mouky je 8 knedlíků, každý jako jedna porce.
Těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- 250 ml mléka
- 1 vejce
- 50 g másla
- 1 lžička soli
- 2 lžičky cukru
- 1/2 kostky droždí
Vše dám do robota cca 10 minut míchat a potom nechám asi hodinu kynout.
Omáčka:
- 500 ml mléka
- 3 lžíce cukru
- 6 žloutků
- vanilka
- špetka soli
Dám vařit větší část mléka s vanilkou, solí a cukrem, žloutky rozmíchám se zbytkem mléka. Když má mléko cca 80°C, přidám žloutky a za stálého míchání zahřívám dokud omáčka nezhoustne.
Náplň:
- švestky
- cukr
- máslo
- perníkové koření
- slivovice
Na pánvi rozpustím trochu másla, přidám vypeckované švestky a cukr a nechám zkaramelizovat, okořením, přidám panáka slivovice a nechám odpařit.
Těsto rozdělím na 8 dílů, naplním a pečlivě uzavřu. Vařím na páře cca 15 minut.
Knedlíky se podávají přelité omáčkou, sypané mletým mákem a cukrem a polité máslem.