Vařila, fotila a sepsala Ove.
Švédské kuličky tu už sice jednou jsou, ale já jsem se rozhodla je udělat trochu jinak, s bylinkami a výraznějším kořením.
Kuličky:
300 g mletého hovězího
300 g mletého vepřového
1 vejce
100 ml smetany
75 g strouhanky
1 cibule
Hrst sekaných bylinek (kopr, pažitka, petržel, libeček)
Mořská sůl
Bílý pepř
1 lžička mletého nového koření
1 lžička mletého muškátového oříšku
½ lžičky mletého kardamomu
Olej
Omáčka:
400 ml hovězího vývaru
2 lžíce hladké mouky
100 ml smetany ke šlehání
Citronová šťáva (dle chuti)
Mořská sůl
Cibuli si osmažíme na oleji mírně dozlatova, smícháme veškeré ingredience na kuličky a necháme chvíli odpočinout v lednici. Potom mokrýma rukama vytvarujeme malé kuličky. Ty můžeme buď ze všech stran osmažit, nebo upéct v naolejované zapékací misce na 180° asi 15 minut. Zkusila jsem obojí a neviděla jsem v tom nějaký zásadnější chuťový rozdíl, s těmi z trouby bylo méně práce.
Do malého hrnce si dáme výpek z masových kuliček, vývar a smetanu s rozmíchanou moukou. Povaříme, dokud omáčka nezhoustne a dochutíme citronovou šťávou. Nemusí tam nutně být, ale je to s ní takové svěžejší, tak záleží, jak komu bude chutnat.
Ve většině receptů jsem viděla kuličky servírovat s bramborovou kaší a brusinkami, ale moje varianta s pečenými bramborami a restovanými fazolkami na slanině se nakonec ukázala jako příjemná kombinace.