Vařila, fotila a recept sepsala Ove
Hrozně si ujíždím na smažených závitcích z asijských restaurací, ale jelikož se tahle zábava docela prodražuje, tak je jednou za čas umotám i doma. A většinou z ingrediencí, které mám už doma, nebo z toho, co se dá snadno sehnat v každém supermarketu. Takže sice nejsou úplně autentické, ale moji poptávku na nějaký čas uspokojí. Tentokrát jsem je dělala takto:
Na směs:
Vepřové mleté maso 400g
Sušené houby (shitake, nebo jidášovo ucho)
Jarní cibulka 2ks
Cuketa
2 vejce
Vlasové rýžové nudle (menší miska)
Sójová omáčka
Ústřicová omáčka
Sůl
Pepř
Na zabalení:
Rýžový papír na smažení
Pivo
Hladká mouka
Houby zalijeme horkou vodou a necháme chvilku nabobtnat. Nudle nastříháme na menší kousky a připravíme podle návodu. Většinou je stačí taky jen na chvíli zalít horkou vodou. Nastrouháme cuketu, nakrájíme cibulku a houby. Dá se dát i jiná zelenina, většina receptů uvádí mrkev a zelí, ale dají se dát i různé klíčky.
Všechno na směs si smícháme v míse a dochutíme.
Rýžový papír se před balením musí nechat namočit. Dá se normálně i ve vlažné vodě a většinou to tak dělám, ale tentokrát jsem zkusila pivo a výsledek je křupavější a chuťově lepší. Pivo by mělo mít pokojovou teplotu, jinak papír moc nesaje. Pro práci je ideální úplně nasáklý a zhadrovatělý, pak se neláme. Chce to trochu cvik.
Ideální je motat závitky na nějaké hladké ploše. Směs dáme k jednomu okraji, přehneme, založíme okraje a dorolujeme do konce. Papír se slepí sám. A jelikož lepí hodně, je fajn si závitek trochu obalit v hladké mouce. Je to taková česká vychytávka, co jsem viděla v jednom videu, ale ušetřilo mi to poměrně hodně nervů a na výsledek to nemá až tak zásadní vliv.
Hotové závitky smažíme ve vysoké vrstvě oleje, nebo ve friťáku. Podávám je nejčastěji se sweet chilli omáčkou.