Kváskové housky

Pekla, fotila a recept sepsala Ove.

Už nás doma omrzel chleba, tek jsem zkusila svůj žitný kvásek využít jinak. A myslím, že se bez kupovaného pečiva i bez aktuálně nedostatkového droždí nějakou dobu obejdu.

Na rozkvas:

Polévková lžíce žitného kvásku

166 g hladké mouky

166 g vody

Na těsto:

90 g vody

334 g mouky

60 g sádla

2 zarovnané lžičky soli

Na potření a posypání:

1 vejce

Trocha mléka

Mák

Smícháme si vše na rozkvas, který necháme ho 12 hodin zakrytý při pokojové teplotě pracovat. Potom přidáme ostatní suroviny a vypracujeme hladké těsto. Necháme kynout ještě asi hodinu až hodinu a půl. Po vykynutí rozdělíme na stejně velké kousky a zapleteme. Z této dávky mi vyšlo 9 housek po zhruba 100 gramech. Na plechu s pečícím papírem necháme housky kynout pod utěrkou ještě asi 2 hodiny. Před pečením potřeme rozšlehaným vajíčkem s mlékem a posypeme mákem.  Pečeme na 230° zhruba 20-25 minut.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *