Pekla, fotila a recept sepsala Ove.
Už nás doma omrzel chleba, tek jsem zkusila svůj žitný kvásek využít jinak. A myslím, že se bez kupovaného pečiva i bez aktuálně nedostatkového droždí nějakou dobu obejdu.
Na rozkvas:
Polévková lžíce žitného kvásku
166 g hladké mouky
166 g vody
Na těsto:
90 g vody
334 g mouky
60 g sádla
2 zarovnané lžičky soli
Na potření a posypání:
1 vejce
Trocha mléka
Mák
Smícháme si vše na rozkvas, který necháme ho 12 hodin zakrytý při pokojové teplotě pracovat. Potom přidáme ostatní suroviny a vypracujeme hladké těsto. Necháme kynout ještě asi hodinu až hodinu a půl. Po vykynutí rozdělíme na stejně velké kousky a zapleteme. Z této dávky mi vyšlo 9 housek po zhruba 100 gramech. Na plechu s pečícím papírem necháme housky kynout pod utěrkou ještě asi 2 hodiny. Před pečením potřeme rozšlehaným vajíčkem s mlékem a posypeme mákem. Pečeme na 230° zhruba 20-25 minut.