Podle pověry, prý když se na Martina neupečou svatomartinské rohlíčky, tak se pokazí kamna. Potřebuju, aby moje 20 let starý sporák ještě chvíli vydržel, tak neriskuju a už kynou. (Jo, já vím, že Martina je až zítra, ale i pověře musí být jasný, že když v pondělí přilezu v šest večer z práce, že už se mi nebude chtít piplat těsto)
Těsto:
- 220 ml mléka
- 2 žloutky
- 70 g sádla
- 70 g cukru
- 500 g polohrubé mouky
- 1/2 kostky droždí
- špetka soli
- vanilkový cukr
- citronová kůra
Náplň:
- 300 g mletých ořechů
- 100 g cukru
- 2 bílky
- rum
Na potření:
- žloutek s trochou mléka
- půlky ořechů
Vše na těsto nahážu do robota, nechám cca 10 minut míchat a potom asi hodinu nechám v teple kynout.
Pomelu ořechy, smíchám s bílky, cukrem a podle chuti dám rum.
Vykynuté těsto zpracuju na vále, rozdělím na 16 kousků. Z každého kousku vyválím podlouhlou placku, na jeden konec dám lžíci náplně, svinu a vyválím a vytvaruju rohlíček. Rohlíčky nechám na plechu cca 30 minut kynout. Potom pomašluju žloutkem rozšlehaným s trochou mléka, nahoru přilepím půlku ořechu a peču na 200°C asi 15 minut.
Vyšli mi z toho spíše rohlíky (což jim neubírá na chuti), ale pokud budete zkoušet a chcete menší, dělejte je poloviční.