Letos se víno urodilo i u nás v kopcích, všechno to nesníme, tak vymýšlím „kam s ním“. Poradila jsem se s internetem a obsahem své ledničky a špajzky a nakonec skloubila několik receptů dohromady.
Těsto:
- 450 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 vejce
- 100 g másla
- 100 g cukru
- 125 ml mléka
- špetka soli
- vanilkový cukr
- citronová kůra
Náplň:
- 1 kg hroznového vína
- cukr
- skořice
- strouhanka
- ořechy
- máslo
Na potření:
- žloutek s trochou mléka
Vše na těsto smíchám, vypracuju těsto a nechám cca půl hodiny odpočinout. Potom rozdělím na dva díly, potřu rozpuštěným máslem, posypu strouhankou, v jedné vrstvě pokladu hrozny, nasekané ořechy, pocukruju, přidám skořici a zamotám. Potřu žloutkem rozmíchaným s trochou mléka a peču na 180°C 45 minut.
V původním receptu bylo, že bobulky vína rozpůlit a vybrat zrníčka…to by mě teda mohlo ohrát. Možná tak s velkými hrozny a né tím „smetím“, co se mi urodilo. Jako trochu tam ty semínka křupou, ale nic co by mi vadilo. Se skořicí a citronovou kůrou nešetřit, hrozny mají vcelku fádní chuť, tak to chce okořenit.