Závin s hroznovým vínem

Letos se víno urodilo i u nás v kopcích, všechno to nesníme, tak vymýšlím „kam s ním“. Poradila jsem se s internetem a obsahem své ledničky a špajzky a nakonec skloubila několik receptů dohromady.

Těsto:

  • 450 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vejce
  • 100 g másla
  • 100 g cukru
  • 125 ml mléka
  • špetka soli
  • vanilkový cukr
  • citronová kůra

Náplň:

  • 1 kg hroznového vína
  • cukr
  • skořice
  • strouhanka
  • ořechy
  • máslo

Na potření:

  • žloutek s trochou mléka

Vše na těsto smíchám, vypracuju těsto a nechám cca půl hodiny odpočinout. Potom rozdělím na dva díly, potřu rozpuštěným máslem, posypu strouhankou, v jedné vrstvě pokladu hrozny, nasekané ořechy, pocukruju, přidám skořici a zamotám. Potřu žloutkem rozmíchaným s trochou mléka a peču na 180°C 45 minut.

V původním receptu bylo, že bobulky vína rozpůlit a vybrat zrníčka…to by mě teda mohlo ohrát. Možná tak s velkými hrozny a né tím „smetím“, co se mi urodilo. Jako trochu tam ty semínka křupou, ale nic co by mi vadilo. Se skořicí a citronovou kůrou nešetřit, hrozny mají vcelku fádní chuť, tak to chce okořenit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *