Normálně se do složitých receptů (na čas a hromadu nádobí) nepouštím, ale tenhle opravdu za tu námahu stojí.
- kohout + játra
- anglická slanina
- cibule
- mrkev
- petržel
- celer
- 500 ml červeného vína
- máslo
- žampiony
- nakládané cibulky
- rajský protlak
- olej
- vinný ocet
- bobkový list
- nové koření
- pepř
- tymián
- rozmarýn
- šalvěj
- petrželová nať
- sůl
Na másle osmažím na kostky pokrájenou polovinu slaniny, na to přihodím pokrájenou cibuli a na kostky celer, mrkev a petržel. Přidám cca lžíci rajského protlaku, chvíli opékám, až chytí zelenina barvu, zaliju třetinou vína, nechám odpařit, zaliju další třetinou vína, odpařím a nakonec zaliju vínem (tak půl deci si ho nechám) a pouze zahřeju k varu, přidám cca 2 lžíce octa a koření (v sítku na koření, bylinky svážu do kytičky). Kohouta naporcuji, osolím, opepřím, zaliju vychladlou zeleninou a nechám do druhého dne uležet.
Maso vyndám z marinády, osmahnu ho na oleji, přidám marinádu a pomalu peču v troubě na 150°C do měkka.
Na pánvi si rozpustím máslo, přidám na kostky zbytek anglické a žampiony a chvíli orestuju. Přidám nakládané cibulky a prohřeju.
Hotové maso vyndám, zeleninu přecedím (koření vyhodím) a dám k masu. Šťávu nechám varem trochu zredukovat, zašlehám do ní kousek másla a játra rozmixovaná se zbytkem vína a přidám ty orestované žampiony. Na talíř dám maso a zeleninu a zaliju šťávou. K tomu jsme měli šťouchané brambory.