Okolnosti mě donutily vyprázdnit mrazák a pustit se do zavařování.
Základní recept:
- 2 kg ovoce
- 1 kg cukru
- 1 citron (nebo 2 limetky)
- koření (skořice, hřebíček, badyán, vanilka, zázvor, máta…)
Ovoce dám do pekáče (větší nakrájím na kousky), zasypu cukrem, přidám přísady a peču na 200°C asi hodinu, občas zamíchám. Potom plním do skleniček. Já ještě pro jistotu zavařuju 15 minut na 80°C.
Dávkování cca 2 lžíce na hrneček, zalít horkou vodou. Ale výborné je to i v létě studené zalité perlivou (i obyčejnou) vodou a s ledem.
Zatím jsem vyráběla:
- rybíz, třešně, jablka, citron, rum, hřebíček, skořice, badyán, citronová kůra
- jablka, rybíz, nektarinka, citron, citronová kůra, vanilka, karamel (cukr do ovoce hned nezamíchám, nasypu ho nahoru a nechám v troubě napřed zhnědnout)
- jablka, limetka, máta (dávám až nakonec, pečením by zhnědla a byla bez chuti)
- jablka, rozinky, skořice, citron, karamel, rum
- jablka, ostružiny, citron, vanilka
- hruška, zázvor, citron
V plánu jsou ještě nějaké mixy švestky, hrušky… uvidím co se urodí a jak se mi bude chtít.
Nejnovější komentáře