Ještě včera bych hádala, že je to nějaká cizokrajná smrtelně jedovatá ryba :))
Po Facebooku běhal recept s tímto názvem, tak jsem si kupomoci přizvala strejdu Googla a nyní jsem tarhoňový odborník teoretik.
Je to maďarská těstovina, vaří se to i na Slovensku, u nás by se řeklo těstovinová rýže. Včera jsem kroužila s vozíkem v Tescu a na tarhoňu nenatrefila, jediné co bylo podobné byla nějaká italská těstovina ovšem bratru za 60,- Kč za malý pytlík.
Tak jsem opět zapojila Googla do akce a zkusila to vytvořit doma. Prosím všechny zde čtoucí Slováky, aby mi to bez milosti zkritizovali, ať vím, jak to dělat doopravdy.
- 4 vejce
- deci vody
- 500 g polohrubá mouka…těžko říct přesně kolik já přidávala přiměřeně, přiměřeně… má vzniknout tuhé těsto, které jde strouhat na struhadle a výsledné „strouhánky“ se k sobě nelepí.
- špetka soli
Z uvedených surovin jsem udělala těsto, postupně jsem přidávala mouku, napřed v robotu, pak až to neutáhnul jsem pokračovala na vále. Těsto jsem nastrouhala na plechy a v rámci urychlení sušení dala do trouby na 50°C s pootevřenými dvířky a puštěným ventilátorem. Tak a teď je hotová základní surovina, ke které se dá přistupovat dvěma způsoby:
1. dát vařit do osolené vroucí vody jako těstoviny
2. osmažit dorůžova na cibulce, zalít vodou (asi na 2 prsty nad těstoviny), posolit
a dusit na plotně nebo v troubě jako rýži.
Já jsem dnes volila postup číslo 2. Je to moc dobré, našla jsem i recepty jako rizoto apod. určitě zařadím do jídelníčku častěji.