Na víkend se ohlásila na návštěvu jedna „bezlepková“ větev vzdáleného příbuzenstva… Tak vyvstal problém, co pro ně připravit, aby (hlavně děcka) hladově nekoukali. Dnes dojídáme zbytky sekané, tak nemusím vařit a otestuju si tenhle recept, abych ho v sobotu mohla upéct na ostro a věděla do čeho lezu.
Krom toho, že vím, že nesmí mouku s touhle dietou nemám žádné zkušenosti, tak jsem brouzdala po internetu a narazila na Dama.cz na diskuzi, kde si holky vzájemně pomáhají a radí. Tímto všem děkuju za pomoc s výběrem receptu i praktické rady jak na to a na co si dát pozor a intenzivní kurz „bezlepek snadno a rychle“ :-))
Jo a taky jsem zjistila, že můj povzdech „zas nevím co vařit…“ je proti problémům celiaků vlastně srandovní.
Takže hlavní zásady (nebo co si pamatuju):
i v potravinách, kde by to člověk nečekal (moučkový cukr, prášek do pečiva, puding…) může číhat lepek, je nutné pečlivě studovat složení.
kontaminace lepkem hrozí i v domácnosti (drobky, zbytek mouky na vále…), vše pečlivě umýt a uklidit, s bezlepkovým zároveň nepéct normální pečivo
„nakazit“ se lepkem potravina může i při transportu a skladování (cukroví v jedné krabici), tak zabalit sólo a servírovat na zvláštní talíř.
RECEPT:
6 vajec
120 g cukru
3 lžíce kakaa
špetička soli
Vážně je to všechno, nevěřila jsem, že to bez mouky bude těsto, ale je!
Z bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme sůl, žloutky, cukr a nakonec zamícháme kakao. Trošku jsem se toho lekla, je to řidší než normální piškotový těsto, tak jsem to s pocitem odevzdání dala na pečící papír na plech a 15 min na 170° C pekla. A ono ejhle, z té vodičky je piškot! Zamotala jsem, nechala chládnout.
V originál receptu se plní šlehačkou, ale já jsem zvolila pudingový krém.
250 ml mléka
1 puding
150 g másla
150 g cukr
Uvařím betonovitý puding, a vyšlehám si máslo s cukrem a po lžičkách přidávám vychládlý puding až se vše spojí.
Roládu rozmotám, natřu krémem a zabalím. Nechce se mi vymýšlet bezlepkovou polevu, tak jsem to jenom pocukrovala.
Otestovala jsem to na domácích a chutná to i nám „lepkům“. 🙂