Nějak se mi v ledničce nahromadily různé zbytky salámů a sýrů (jak koupím nový balíček, vrhnou se na něho a těch 5 koleček ze včera tam zůstane), tak jsem to potřebovala nějak zlikvidovat.
těsto:
300 ml mléka
30 ml oleje
500 g hladké mouky
1/2 kostky droždí
2 lžičky soli
1 lžička cukru
Dám do robota, nechám cca 10 min míchat a potom tak hodinu a půl kynout (párkrát mezi tím s těstem pohnu)
Náplň:
kečup nebo rajský protlak
pizza koření, pokud máte jako já čerstvé bylinky (oregano, bazalka, tymián, saturejka) je to o 100% lepší
vše co máte rádi (či co dům dal)…salámy, sýry, šunka, anglická, houby, žampiony, zelenina….fantazii se meze nekladou. Pokud dáte něco co moc pouští vodu, trochu těsto posypte strouhankou.
Vykynuté těsto rozdělím na 2 díky, z každého vyválím pokud možno obdelníkovou placku, potřu kečupem, posypu kořením, pokladu náplní (ne moc na vysoko, ať to neteče ven), smotám jako roládu, nakrájím na cca 2 cm plátky, položím na plech s pečícím papírem a nechám ještě asi půl hodiny kynout. Potom pomašluju mlékem a peču na 200° C cca 15 minut.
Dá se jíst teplé i studené, a dá se udělat i z lístkového těsta, ideální záležitost na likvidaci zbytků a nebo pokud vás přepadne nečekaná návštěva a v ledničce krom kousku oschlého sýra a pár koleček salámu nemáte jak na potvoru nic.