Tento týden ještě nebylo sladké, tak šup šup, něco vymyslet a nejlépe kam vrazit pár jablek, kterých se stále válí na zahradě víc než dost.
Těsto:
600 ml mléka
350 g hladkké (nebo polohrubé) mouky
40 g cukru
20 g rozpuštěného másla
2 vejce
špetka soli
20 g (půl kostky) kvasnic
citronová kůra
dále:
jablka
skořicový cukr
olej na smažení
Do části vlažného mléka s cukrem a a trochou mouky rozdrobím droždí, nechám cca půl hodiny rozpustit, potom přidám zbytek ingrediencí, pořádně vymíchám a nechám asi hodinu kynout. (chce to velký hrnec nebo mísu, ať není „hrnečku vař“)
Vymastím si lívanečník (dělám to peroutkou, ať to není moc mastné), dám vrstvu těsta, na to pár tenkých plátků oloupaných jablek (krájím na struhadle) a zaliju těstem. Smažím z obou stran dozlatova, hotové sypu skořicovým cukrem. Dá se to ještě patlat marmeládou, tvarohem, jogurtem, šlehačkou…ale tyhle jablečné mám nejradši jenom tak se skořicí.