To už musím mít velký záchvat aktivity (a nebo lenosti dojít nakoupit), abych se do nich pustila. Ale v podstatě je to jednoduché, jenom to chce mít čas čekat, než těsto nakyne.
600 ml mléka
100g sádla (dá se i máslo nebo olej)
1 kg hladké mouky
3 lžičky soli
trocha mletého kmínu
1 kostka droždí
1 lžička cukru
kdo je chce nadýchanější může přidat i půl prášku do pečiva (já ho nedávám, zkoušela jsem a neviděla rozdíl)
Pokud chcete, udělejte si kvásek a kynuté těsto jak se má, já to všechno nasypu do robota a nechám ho tak 10 min makat a pak asi hodinu až dvě pod utěrkou kynout (podle toho jakou mám doma zimu), během kynutí několikrát těstem pohnu. Výsledkem by mělo být tak akorát těsto, aby šlo šoulat na lehce pomoučeném vále. (když je řídké dosypat mouku)
Těsto rozdělím na stejné kousky (z kila mouky je tak 20 houstiček, dnes jsem dělala z poloviční dávky), udělám nějaké v mém případě spíš patvary a nechám ještě cca 45 min kynout na plechu, používám pečící papír, když nemám, musí se podmazat tukem.
Mezi tím si nahřeju troubu na 250°C, dolů do trouby si dám prázdný plech, potřu nakynuté housky mlékem, může se posypat třeba mákem a šup do trouby, na ten horký prázdný plech chrstnu hrnek vody, aby se utvořila pára a rychle zavřu dvířka, ať zůstane tam kde má…v troubě. Asi po minutě stáhnu na 220°C a peču 10 min. Potom podle barvy ještě 5-10 min dopeču na 200 °C.
Ty teploty berte s rezervou, pekla jsem kdysi u kamarádky a byla jsem z toho nešťastná, každá trouba peče jinak, chce si to ozkoušet.
Vytáhnu z trouby, sundám z plechu a hotovo. Teď se už musím jenom něčím ozbrojit, abych aspoň jednu uhájila pro sebe :))